May 4, 2020, Current Affairs - Daily Current Affairs in English

Welcome to Daily Current Affairs 2020  As you all know the importance of current affairs, it takes part in all examinations including UPSC, SSC, Banking, Defence, Railway, and other central and state-level competitive examinations

1. Non-subsidized LPG now costs Rs 581.50 per 14.2-kg cylinder in Delhi, down from Rs 744, according to a price notification issued by state-owned oil firms. Who is the current Minister of Petroleum and Natural Gas?

A. Arjun Munda
B. Pralhad Joshi
C. Piyush Goyal
D. Dharmendra Pradhan
Answer: Option D

Explanation:

Non-subsidized LPG now costs Rs 581.50 per 14.2-kg cylinder in Delhi, down from Rs 744, according to a price notification issued by state-owned oil firms. This is the steepest reduction in non-subsidized cooking gas prices ever. It beats Rs 150.5 per cylinder cut effected in January 2019.

2. Prime Minister Narendra Modi held a key meeting on the reforms in the agriculture sector and increase farmers' income in India. Who is the current Union Minister of Agriculture?

A. Rao Inderjit Singh
B. Narendra Singh Tomar
C. Harsimrat Kaur Badal
D. Jitendra Singh
Answer: Option B

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi held a key meeting on the reforms in the agriculture sector and increase farmers' income in India. The importance of the use of technology in the agriculture sector was emphasized in the meeting.

3. What will be the shape of the newly purposed Parliament building for India?

A. Rectangular
B. Square
C. Triangular
D. Circular
Answer: Option C

Explanation:

The Expert Appraisal Committee of the Environment Ministry has approved the construction of the new Parliament building at a cost of Rs. 922 crore. The Central Vista committee has also approved the new plan. The project aims to build a triangular parliament building. It will revamp the 3-km long Raj Path from Rashtrapati Bhavan to India Gate.

4. The Ministry of Home Affairs clarified rules regarding the opening of shops/services during lockdown Barbershops and salons located in green and orange zones will be allowed to open. Who is the current Home Secretary to the Ministry of Home Affairs?

A. Samant Goel
B. Rajiv Gauba
C. Anil Kumar Gupta
D. Ajay Kumar Bhalla
Answer: Option D

Explanation:

The Ministry of Home Affairs clarified rules regarding the opening of shops/services during lockdown Barbershops and salons located in green and orange zones will be allowed to open. These are not allowed to open in red zones. Ajay Kumar Bhalla is the current Home Secretary of India, assumed the office on 22 August 2019, succeeding in Rajiv Gauba.

5. What is the name of special trains started by Indian Govt. for stranded migrant laborers?

A. COVID Special
B. Shramik Special
C. Migrant Special
D. Raksha Special
Answer: Option B

Explanation:

First "Shramik Special" train arrives in Patna from Jaipur carrying 1,187 stranded migrant laborers. The train ran point-to-point non-stop. Medical screening of the passengers was carried out on arrival at the station by 20 medical teams.

6. International Dawn Chorus Day to be celebrated on which date?

A. 1 May
B. 29 April
C. 3 May
D. 30 April
Answer: Option C

Explanation:

International Dawn Chorus Day to be celebrated on May 3. It is celebrated on the first Sunday of May every year.

7. The United States Food and Drug Authority (USFDA) has allowed emergency use of which antiviral drug, for treatment of severely ill COVID-19 patients?

A. Peramivir
B. Maraviroc
C. Saquinavir
D. Remdesivir
Answer: Option D

Explanation:

The United States Food and Drug Authority (USFDA) has allowed emergency use of the antiviral drug, Remdesivir for treatment of severely ill COVID-19 patients.

8. All commercial passenger flights will remain suspended till midnight on May 17. Who is the current Union Minister of Civil Aviation?

A. Krishan Pal
B. Arjun Ram Meghwal
C. Raj Kumar Singh
D. Hardeep Singh Puri
Answer: Option D

Explanation:

All commercial passenger flights will remain suspended till midnight of May 17 according to Directorate General of Civil Aviation.

9. The government of India has released the second installment of how much rs. under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna (PMJDY) for fighting lockdown due to COVID-19?

A. Rs.1500
B. Rs.750
C. Rs.500
D. Rs.1000
Answer: Option C

Explanation:

The government of India has released the second installment of Rs.500 under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna (PMJDY) for fighting lockdown due to COVID-19.

10. Neeraj Dhawan has been appointed as Chief Risk Officer (CRO) of which of the following banks?

A. Yes Bank
B. SBI Bank
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank
Answer: Option A

Explanation:

Yes, Bank appointed Neeraj Dhawan as its Chief Risk Officer (CRO) with immediate effect. Neeraj was appointed for a period of three years.

11. World Press Freedom Day is celebrated on which date every year?

A. April 30
B. May 3
C. April 29
D. May 1
Answer: Option B

Explanation:

World Press Freedom Day is celebrated on 3 May every year. The day aims to celebrate the fundamental principles of press freedom and pay tribute to journalists who have laid down their lives in the exercise of their profession. The theme of 2020 World Press Freedom Day is "Journalism Without Fear or Favour."

12. World Tuna Day was observed on which date?

A. May 3
B. April 28
C. April 23
D. May 2
Answer: Option D

Explanation:

World Tuna Day was observed on May 2. The United Nations (UN) established World Tuna Day on May 2 to raise awareness about the importance of tuna and to promote more sustainable fishing practices.

13. In which of the following zones the e-commerce companies are allowed to sell only essential commodities?

A. Red
B. Green
C. Oranges
D. All of them
Answer: Option A

Explanation:

In green and orange zones, the sale of all items by e-commerce platforms permitted. In red zones, e-commerce companies are allowed to sell only essential commodities.

14. Confederation of All India Traders (CAIT) has announced to launch a national e-commerce marketplace. What is its name?

A. India market
B. Bharatmarket
C. Apnamarket
D. Sabkamarket
Answer: Option B

Explanation:

Confederation of All India Traders (CAIT) has announced to launch 'Bharatmarket', a national e-commerce marketplace. It will be used for all retail traders in collaboration with several technology partners.

15. Which state's govt. launched Mukhya Mantri Shahari Rojgar Guarantee Yojna guaranteeing at least 120 days' employment to those living in urban?

A. Uttarakhand
B. Himachal Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Jharkhand
Answer: Option B

Explanation:

Himachal Pradesh govt. to launch Mukhya Mantri Shahari Rojgar Guarantee Yojna guaranteeing at least 120 days' employment to those living in urban.

Post a comment

0 Comments