May 3, 2020, Current Affairs - Daily Current Affairs in English

Welcome to Daily Current Affairs 2020  As you all know the importance of current affairs, it takes part in all examinations including UPSC, SSC, Banking, Defence, Railway, and other central and state-level competitive examinations

1.  How much additional aid has the US, through its aid agency USAID, announced to provide India with a view to reducing the spread of COVID-19?

A.  $ 3 million
B.  $ 5 million
C.  $ 1 million
D.  $ 2 million
Answer: Option A.

the explanation:

The US, through its aid agency USAID, has announced an additional $ 3 million to India to reduce the spread of COVID-19. The fund will be used for the Partnership for Affordable Healthcare Access and Longevity (PAHAL) project.

2. The US space agency NASA has partnered with SpaceX, Blue Origin and Dynamics to build a lunar landing system that can take astronauts to the moon by 2024. Who owns the Blue Origin Company?

A.  Larry Page
Elon Reeve Musk
C.  Bill Gates
D.  Jeffrey Preston Bezos
Answer: Option d

the explanation:

The US space agency NASA has partnered with SpaceX, Blue Origin and Dynamics to create a lunar landing system that can carry astronauts to the moon by 2024. The mission is accelerated under the space agency's Moon to Mars mission.

3.  Ministry of Shipping has relaunched its website and launched its new version on 30 April 2020. Who is the current Union Minister of Shipping?

 Kiren Rijiju
B.  Rajkumar Singh
C.  Mansukh L. Mandaviya
D.  Prahlada Singh Patel
Answer: Option c

the explanation:

The Ministry of Shipping has revamped its website and launched its new version on 30 April 2020. The new website is based on open source technology and is deployed on NIC Cloud Meghraj. The website is designed for Indian government websites (GIGW) as per the guidelines issued by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances, Government of India. Mansukh L. Mandavia is the current Union Minister of Shipping.

4.  How many new spells were added to the e-NAM platform from 7 states on 1 May 2020?

A.  150
B.  Rs.200
C.  100
D.  250
Answer: Option b

the explanation:

On 1 May 2020, 200 new mandis were added to the e-NAM platform from 7 states. The function was presided over by Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Narendra Singh Tomar. The center aims to connect 1,000 mandis to the e-NAM platform for the marketing of agricultural products. It is expected that the Prime Minister's vision of using technology for the benefit of farmers will be realized soon.

5. Union Minister of Culture Shri Prahlada Singh Patel released an e-book "Bibi Lal-India Rediscovered" on 2 May. Was he famous? 

A. Archaeologist 
B. Doctor 
C. Actor 
D. Architect 
Answer: Option A.

the explanation:

Union Culture Minister Shri Prahlada Singh Patel released an e-book "Prof. Bibi Lal-India Rediscovered" on 2 May, on the occasion of the centenary year of the great archaeologist Professor Bibi Lal. This book is a tribute from the Ministry of Culture for his immense contribution in the field of archeology. The book is a centenary special edition prepared by the Ministry of Culture in collaboration with Prof. Bibi Lal Shatabdi Celebrations Committee.

6. Kulmeet Makkar, who died on 1 May, was the CEO of which organization? 

A. Producers Guild of India 
B. Central Board of Film Certification 
C. Film festival directorate 
D. Directorate of Advertising and Visual Publicity 
Answer: Option A.

the explanation:

Kulmeet Makkar, CEO, Producers Guild of India (PGI), died on 1 May. He was 60. Makkar suffered a massive heart attack and died in Dharamshala.

7. What was the title of the 12th session of Dekho Apna Desh of the Ministry of Tourism on 30 April 2020? 

A. Persuading citizens in responsible tourism 
B. Celebrating Incredible Indian Women in Responsible Tourism 
C. Celebrating Incredible India in Responsible Tourism 
D. Celebrating Incredible Indian Men in Responsible Tourism 
Answer: Option b

the explanation:

The 12th session of the Deko Apna Desh of the Ministry of Tourism was held on 30 April 2020. It was titled 'Celebrating Incredible Indian Women in Responsible Tourism'. It produced some powerful and personal stories of some of India's incredible women, which offer an alternative fantasy of travel.

8. Visakhapatnam's Smart City Operations Center (COC) operates 24x7 in three shifts to manage COVID-19. Which of the following states is Visakhapatnam? 

A. Telangana 
B. Odisha 
C. Andhra Pradesh 
D. Tamil Nadu 
Answer: Option c

the explanation:

Visakhapatnam's Smart City Operations Center (COC) operates 24x7 in three shifts to manage COVID-19. The COVID helpdesk or contact center is on the COC trail and monitors foreign returned citizens in coordination with CMOH and DMOH on a day to day basis. Surveillance systems, 500 cameras installed throughout the city, monitor critical areas and critical junctions. Visakhapatnam is in the state of Andhra Pradesh.

9. Consumer Affairs, Food, and Public Distribution Minister Ram Vilas Paswan approved the integration of how many more states and union territories (UTs) with the national cluster  
"One Nation One Ration Card" Scheme?

A. 2 
B. 3 
C. 4 
D. 5 
Answer: Option d

the explanation:

Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister Ramvilas Paswan approved the integration of 5 states and union territories (UTs) with the national cluster under the "One Nation One Ration Card" scheme. The 5 states / union territories include Uttar Pradesh, Bihar, Punjab, Himachal Pradesh and Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu. Already 12 states are under One Nation One Ration Card Scheme. 12 are Andhra Pradesh, Goa, Gujarat, Haryana, Jharkhand, Kerala, Karnataka Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Telangana and Tripura.

10. The Election Commission of India (ECI) has decided to hold biennial elections for the Legislative Councils (MLC) of which state by the members of the Legislative Assembly (MLAs) on 21 May 2020? 

A. Telangana 
B. Maharashtra 
C. Madhya Pradesh 
D. Uttar Pradesh 
Answer: Option b

the explanation:

The Election Commission of India (ECI) has decided to hold biennial elections for the Maharashtra Legislative Councils (MLC) on 21 May 2020 by members of the Legislative Assembly (MLAs).

11. Students make which university has developed an intelligent device that will analyze whether a person who coughs is a COVID-19 carrier? 

a. Jawaharlal Nehru University, Delhi 
B. Jadavpur University, Kolkata 
C. Amity University, Noida 
D. Anna University, Chennai 
Answer: Option b

Clarifier 

Students at Kolkata's Jadavpur University have developed an intelligent device that will analyze whether a coughing person is a COVID-19 carrier. Two graduate students are from the University's Department of Electronics and Telecommunications Engineering.

12. Which country banned the use of saliva, sweating to shine a cricket ball under the COVID-19 guidelines? 

A. Australia 
B. India 
C. England 
D. Pakistan 
Answer: Option A.

the explanation:

Australia banned the use of saliva, sweating to shine a cricket ball under COVID-19 guidelines.

13. Ministry of Home Affairs announced the extension of lockdown for how many weeks from May 4? 

A. 1 week 
B. 3 weeks 
C. 2 weeks 
D. 6 weeks 
Answer: Option c

the explanation:

The Ministry of Home Affairs announced the extension of the lockdown for a period of 2 weeks with effect from 4 May. Notifications issued to regulate various activities in this period are based on the risk profile in the Red (Hotspot), Green, and Orange zones of the districts of the country.

14. In which state did the first Shramik Special trains transport 1,200 passengers from Hyderabad? 

A. Uttar Pradesh 
B. Jharkhand 
C. Bihar 
D. Madhya Pradesh 
Answer: Option b

the explanation:

Railways to run labor special trains to relocate persons including migrant workers, pilgrims, tourists, students stranded at various places due to lockout. The first such train carried 1,200 passengers from Hyderabad to Jharkhand on 1 May.

15. Who has been elected as an international honorary member in the American Academy of Arts and Sciences? 

A. Jayati Ghosh 
Anand Kumar 
C.  Shobhana Narasimhan
D. Makrand Paranjpe 
Answer: Option c

the explanation:

Professor Shobhana Narasimhan from the Theoretical Sciences Unit (TSU) at the Jawaharlal Nehru Center for Advanced Scientific Research (JNCASR) has been selected as an International Honorary Member at the American Academy of Arts and Sciences.

16. Who took over as the Secretary of the Ministry of Road Transport and Highways? 

A. Vaidya Rajesh Kotecha 
B. Giridhar Aramane 
C. Kapil Dev Tripathi 
D. Atul Chaturvedi 
Answer: Option b

the explanation:

Mr. Giridhar Armane took over as Secretary, Ministry of Road Transport and Highways. He held brief meetings with senior officials to review the work of the ministry and discussed pressing issues, particularly in view of the impact of the COVID-19 epidemic.

17. Which institute developed the Kisan Sabha App to supply chains and freight transport management systems to farmers? 

A. CSIR-CCMB 
B. CSIR-CMERI 
C. CSIR-CRRI 
D. CSIR-AMPRI 
Answer: Option c

the explanation:

The CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI), New Delhi developed the Kisan Sabha App to connect farmers to supply chains and freight transportation systems. On May 1, the Director-General, ICAR, and Secretary DARE, Drs. Trilochan was launched by Mahapatra. The purpose of this portal is to act as a one-stop solution for farmers, transporters, and other institutions engaged in the agricultural industry.

18. India lost which of the following countries to the top spot in ICC Test rankings? 

A. New Zealand 
B. Australia 
C.  Pakistan
D. England
Answer: Option B

Explanation:

India lost the top spot in the ICC Test rankings to Australia on 1 May. It lost the rank because of the 2016-17 record was eliminated from the annual update as per rules. Australia, the top-ranking country, now has 116 points. It is followed by New Zealand with 115 points and India with 114 points.

19.  Prime Minister Narendra Modi held a telephonic conversation with Prime Minister Prayut Chan-o-cha. He is the Prime Minister of which country?

A. Thailand
B. Indonesia
C. Myanmar
D.  Vietnam
Answer: Option A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi held a telephone conversation with Thailand's Prime Minister O General (Retd) Pryutchan-o-cha. The two leaders shared information about the steps being taken to deal with the COVID-19 epidemic in their respective countries.
See discussion in forum workspace report

20.  Government. Considering the circumstances arising from COVID 19, how many items increase the MSP (Minimum Support Price) for MFP (Minor Forest Produce) to benefit the livelihood of the people of the tribal assembly?

A.  59 items
B.  49 items
C.  79 items
D.  69 items
Answer: Option b

the explanation:


Government. COVID increases the MSP (Minimum Support Price) for MFP (Minor Forest Produce) of 49 items to benefit the livelihoods of tribal people in view of the circumstances arising from 19.



Post a comment

0 Comments