May 1, 2020, Current Affairs - Daily Current Affairs Question and Aunsure in English

May 1, 2020, Current Affairs - Daily Current Affairs in Hindi

Welcome to Daily Current Affairs 2020  As you all know the importance of current affairs, it takes part in all examinations including UPSC, SSC, Banking, Defence, Railway, and other central and state-level competitive examinations

1.  How much loan does ADB approve to enable reliable electricity connection in rural areas of Maharashtra?

a.  USD 146 million
USD 346 million
C.  246 million USD
USD 646 million
Answer: Option b

the explanation:

The ADB approved a USD 346 million loans to enable reliable electricity connections in rural areas of Maharashtra.

2. Who has been appointed as the next permanent representative of India to the United Nations?

a.  TS Tirumurthy
b Santosh Kumar
C.  Rajiv Kumar
D.  Suresh N. Patel
Answer: Option A.

the explanation:

IFS officer TS Tirumurthy was appointed as India's next permanent representative to the United Nations.
View answer discussion in forum workspace report

3.  Which company sets up a 'Partner Assistance Fund for Small and Medium Businesses in Logistics' in India?

a.  Amazon India
Flipkart
C.  Reliance Industries
Tata Technologies
Answer: Option A.

the explanation:

Amazon India has set up a 'Partner Support Fund for Small and Medium Businesses in Logistics'.

4.  On which date is International Jazz Day celebrated?

a.  28 April
29 April
C.  25 April
30 April
Answer: Option d

the explanation:

International Jazz Day is celebrated on 30 April. The day aims to increase peace, unity, dialogue, and cooperation among the people and create worldwide awareness about the qualities of jazz as an educational tool. International Jazz Day 2020 is the ninth year of International Jazz Day.

5.  Kalyan Dombivali Municipal Corporation of Maharashtra (KDMC) has recently launched a dashboard regarding COVID-19 status in the KDMC region. Who is the current Governor of Maharashtra?

a.  Bhagat Singh Koshyari
B.  Shri Biswa Bhusan Harichandan
C.  Shri phagu chauhan
Pro Jagdish Mukhi
Answer: Option A.

the explanation:

Kalyan Dombivali Municipal Corporation of Maharashtra (KDMC) has recently launched a dashboard regarding COVID-19 status in the KDMC region. It is now available in the public domain. The page has been linked to the municipal website, and other social media handles of the city's government, including Facebook, Twitter, Instagram, and is open for public viewing. Bhagat Singh Koshyari is a member of the Bharatiya Janata Party serving as the Governor of Maharashtra from Uttarakhand.

6.  On which date is Ayushman Bharat Day celebrated?

a.  30 April
29 April
C.  28 April
27 April
Answer: Option A.

the explanation:

Ayushman Bharat Day is celebrated on 30 April. The objective of the day is to promote affordable medical facilities in remote areas of the country based on the socio-economic caste census database. It will also promote health and welfare and provide insurance benefits to the poor.

7.  The Ministry of Chemicals and Fertilizers said that the Janaushadhi Sugam mobile app is helping people locate their nearest Prime Minister Janashaadi Kendra (PMJAK) amid nationwide lockouts. Who is the current Minister of Chemicals and Fertilizers?

a.  Hardeep Singh Puri
B.  Shripad Yeso Naik
C.  DV Sadanand Gowda
डी  Narendra Singh Tomar
Answer: Option c

the explanation:

The Ministry of Chemicals and Fertilizers said that the Janaushadhi Sugam mobile app is helping people locate their nearest Prime Minister Janashaadi Kendra (PMJAK) amid nationwide lockouts. More than 3,25,000 people are using the Janshadi Sugam mobile app to take advantage of the host of benefits offered by it. The app also informs about the availability of cheap generic medicine along with its price.

8.  Which institute has changed the structure of berberine to ber-d to be used as an Alzheimer's inhibitor?

a.  Translational Health Science and Technology Institute
B.  Indian Institute of Science
C.  Jawaharlal Nehru Center for Advanced Scientific Research
D.  Nano Institute of Science and Technology (INST), Mohali
Answer: Option c

the explanation:

Scientists at the Jawaharlal Nehru Center for Advanced Scientific Research (JNCASR) have modified the structure of berberine in Ber-D to be used as an Alzheimer's inhibitor. Berberine is a natural and inexpensive product similar to curcumin, which is commercially available.

9.  Which institute has developed HCARD (Hospital Care Assistant Robotics Equipment)?

a.  CSIR, CCMB
B.  CSIR-CMERI
C.  CSIR-CFTRI
CSIR-Ampro
Answer: Option b

the explanation:

CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) has developed HCARD (Hospital Care Assistant Robotic Device). The device can help frontline healthcare workers maintain physical distance from people infected with coronavirus.

10.  The Task Force on National Infrastructure Pipeline (NIP) submitted its final report on NIP for 2019-25 to Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman. What is India's target year for becoming a $ 5 trillion economy?

a.  2025
2022
C.  2024
2023
Answer: Option A.

the explanation:

The Task Force on National Infrastructure Pipeline (NIP) submitted its final report on NIP for 2019-25 to Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman. This report makes several recommendations on general and regional reforms related to infrastructure for implementation by the Center and States in India. The main objective is to improve project readiness, attracting investment in both domestic and foreign infrastructure that will be key to the goal of becoming a $ 5 trillion economy by FY 2025.

11.  The UGC issues guidelines for examinations and academic calendars for universities in the wake of the COVID-19 outbreak. When was UGC formed?

a.  1952
1953
C.  1956
1959
Answer: Option c

the explanation:

The UGC issues guidelines for examinations and academic calendars for universities in the wake of the COVID-19 outbreak. The new academic session for freshers may start in universities from September and for students already registered in August. The University Grants Commission of India (UGC India) is a statutory body established by the Government of India as per the UGC Act 1956.

12.  Veteran actor Rishi Kapoor died in Mumbai on 30 April. In which of the following years did he receive the Filmfare Award for Best Actor for Bobby?

a.  1984
B.  1974
C.  1964
1978
Answer: Option b

the explanation:

Veteran actor Rishi Kapoor died in Mumbai on 30 April. He died at the age of 67. He died due to illness. The actor was admitted to Sir HN Reliance Foundation Hospital. Rishi was diagnosed with cancer in 2018. He received the Filmfare Award for Best Actor for Bobby in 1974.

13.  Which state tops the list of states in providing employment to more than 18 lakh unskilled workers under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?

A.  Madhya Pradesh
B.  Bihar
C.  Chhattisgarh
Uttar pradesh
Answer: Option c

the explanation:

Chhattisgarh tops the list of states in employing more than 18 lakh unskilled workers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).


14.  The Cauvery Water Management Authority (CWMA) was brought under the Ministry of Water Power. Who is the current Minister of Water Power?

A.  Narendra Singh Tomar
B.  Gajendra Singh Shekhawat
C.  Harsimrat Kaur Badal
D.  Giriraj Singh
Answer: Option b

the explanation:

Cauvery Water Management Authority (CWMA) brought under the Ministry of Water Power. The CWMA was set up by the Center in 2018 to address the river water sharing dispute between Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Puducherry.

15.  Which institute has designed and developed an innovative technology electrostatic disinfection machine for effective disinfection and hygiene to fight against COVID-19 epidemic?

a.  CSIR, CCMB
B.  CSIR-CSIO
C.  CSIR-CFTRI
CSIR-Ampro
Answer: Option b

the explanation:

CSIR-Central Scientific Instruments Organization (CSIR-CSIO), Chandigarh has designed and developed an innovative technology electrostatic disinfection machine for effective disinfection and hygiene to fight against COVID-19 epidemic.

16.  Which organization names India in 'countries of special concern' over the status of religious minorities?

A.  World Bank
B.  International Monetary Fund
C.  One
USCIRF
Answer: Option d

the explanation:

The USCIRF (American Commission for Religious Freedom) names India among the 'countries of special concern' over the status of religious minorities.

17.  The Meteorological Department of India (IMD) released a new list of 169 tropical cyclones in the Indian Ocean Region (IOR), including the Bay of Bengal and the Indian Ocean. In which of the following years was the India Meteorological Department established?

a.  1975
1875
C.  1920
1890
Answer: Option b

the explanation:

The Meteorological Department of India (IMD) released a new list of 169 tropical cyclones in the Indian Ocean Region (IOR), including the Bay of Bengal and the Indian Ocean. India Meteorological Department was established in 1875.

18.  The Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) released its Global Report on Internal Displacement (GRID) 2020 on 29 April. Which country reported the largest displacement in the world due to disasters including cyclones and monsoon floods?

a.  Pakistan
Bangladesh
C.  China
D.  India
Answer: Option d

the explanation:

Geneva-based Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) released its Global Report on Internal Displacement (GRID) 2020 on 29 April. The report said that 5 million people were displaced in India in 2019, the highest in the world due to disasters, including cyclones and monsoon floods.

19.  Which company will set up two centers for invention, innovation, incubation, and training (CIIITs) in Baramulla and Jammu?

a.  HCL Technologies Limited
Tata Technologies
C.  Reliance Industries
Larsen & Toubro Infotech Limited
Answer: Option b

the explanation:

Tata Technologies established two centers for invention, innovation, incubation and training (CIIITs) at Baramulla and Jammu.

20. International Guide Dog Day was celebrated on which date?

a.  26 April 2020
27 April 2020
C.  30 April 2020
29 April 2020
Answer: Option d

the explanation:

International Guide Dog Day is observed on 29 April 2020. This day is celebrated on the last Wednesday of April every year. The purpose of this day is to honor the importance of a guide dog in the life of a person who is blind or blind. The dog enables people with impaired vision to get safely by being independent.
View answer discussion in forum workspace report

Post a comment

0 Comments