March 29, 2020 Current Affairs - Daily Current Affairs in English

March 29, 2020, Current Affairs - Daily Current Affairs in English

Hello friends, all of you are very welcome to our website https://www.dailycurrentaffair.in/! Through today's post of 29 March 2020 current affairs in English, we will know about the current affairs questions related to the big events of the day which can be asked in the upcoming exams.

All of you must read this post from 29 March 2020 current affairs in English because the questions from this post can be asked in your upcoming exams.

1. Which initiative has been initiated by the Indian Army to provide all possible assistance to the government in the spread of coronavirus?



a. Operation distance

B Operation Namaste

C. Operation handwash

D Operation Milap

Answer: Option B



the explanation:



The Indian Army has launched an initiative called 'Operation Namaste' to provide all possible assistance to the government in the spread of norovirus. The operation was launched by Army Chief General Manoj Mukund Narwane on 27 March. As part of the operation, the Indian Army has issued several instructions to all its bases to remove the force from the coronavirus.



2. Which organization has designed basic sanitary hand sanitizers, ventilators, N99 masks and bodysuits against the proliferation of COVID-19?



a. ISRO

B DRDO

C. Bhabha Atomic Research Center

D IIT-Delhi

Answer: Option B



the explanation:



The Defense Research and Development Organization (DRDO) has produced four different items ready to be deployed in the war against Corona as a result of a focused approach. The four different items prepared by DRDO are hand sanitizer, ventilator, N99 mask, bodysuit. The hand sanitizer, the basic tool against the proliferation of COVID-19, has been developed in-house at DRDO. DRDO has so far distributed hand-held security personnel for the Indian Armed Forces, Armed Forces Medical Corps, Defense Security Corps, Ministry of Defense, Delhi Police and 40 NAKs. Sanitizer was produced at DRDO Lab, Defense Research and Development Establishment (DRDE), Gwalior.


3. Antibody testing designated as "serological test" for coronavirus has been initiated by which country?



a. India

B Germany

C. Hongkong

De japan

Answer: Option A


explanation:


India is set to begin antibody testing for coronavirus to confirm that a person was previously infected with the virus. This step will help in understanding the epidemiology of COVID-19 in the country. The antibody test is named "serological test".



4. Who was appointed as the Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI)?



A. Nandan Kamal

B BP Kongo

C. Deepak Mishra

D. Raghuram Rajan

Answer: Option B


explanation:


BP Kaungo was re-appointed as Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI). The Appointments Committee of the Cabinet has approved the tenure of Kanungo as the Deputy Governor of RBI for one year with effect from April 3, when his three-year term ends.



5. Which state has formed "Team-11" to fight the spread of coronavirus?



a. Uttar Pradesh

B. Haryana

C. Gujarat

D. Jharkhand

Answer: Option A


explanation:



UP CM Yogi Adityanath established "Team-11" which consists of several inter-departmental committees to fight the coronavirus spread.



6. Which helpline has been made functional by Indian Railways to respond to inquiries, provide support and get suggestions during 21 days of lockout due to COVID-19?



a. 138

B. 139

C. both a and B

D. 198

Answer: Option C


explanation:



Indian Railways has created functional 24-hour helplines - 138 and 139 to respond to inquiries, provide support and take suggestions for 21 days due to COVID-19.


7. National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) acquired what percentage of equity in North Eastern Electric Power Corporation Limited (NEEPC)?


a. 90%

B 100%

C. 75%

D 80%

Answer: Option B


explanation:

National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) acquired the entire stake of the Center in two hydropower generating firms, Tehri Hydro Power Complex (THDC) India and North Eastern Electric Power Corporation (NEEPCO) for Rs 11,500 crore. Under the agreement, NTPC acquired the latter's 74.496% equity stake in THDC India Ltd (THDCIL) for Rs 7,500 crore and 100% equity in North-Eastern Electric Power Corporation Limited (NEEPC) for Rs 4,000 crore, respectively.

8. Which IIT has launched Project Isaac to engage students in creative projects during the COVID-19 lockdown?

a. IIT Roorkee

B. IIT Gandhinagar

C. IIT Delhi

D IIT Bangalore

Answer: Option B

 explanation:


Indian Institute of Technology, Gandhinagar (IITGN) has launched 'Project Issac' to engage students in creative projects during the COVID-19 lockdown. The project aims to enhance the skills of the student while they are confined in their homes.


9. With which country has India organized a joint patrol exercise from Reunion Island?


a. Australia

B France

C. Mauritius

De Maldives

Answer: Option B


the explanation:


India and France have for the first time conducted joint patrols from Reunion Island, indicating that New Delhi is conducive to expanding its footprint in the Indian Ocean, focusing on the stretch between the eastern Indian coast and the Malacca Strait Intends to join with foreign partners.


10. Who has won 'The Hindu Prize 2019' in fiction for Everything Everything Tell '?


a. Kevin Singh

B Mirza Waheed

C. Santanu Das

D Shamim Das

Answer: Option B


explanation:


Mirza Waheed won the 'The Hindu Prize 2019' in fiction for Everything Everything Tell '. The Hindu Award 2019 in Non-Fiction was conferred on Santanu Das for 'India, Empire, and World War I Culture Writing, Pictures, and Songs'.



1 1. According to a report by SBI Research's EcoWap, what will be the GDP growth rate in 2020-21?



a. 2.6%

B. 3.9%

C. 4.2%

D 5.0%

Answer: Option A


 explanation:


The country's economic growth is expected to drop sharply to 2.6 percent in 2020-21 due to a lockdown between the coronavirus epidemic. According to a report by SBI Research's EcoWap, GDP growth for 2019-20 may fall from 5 percent to 4.5 percent, with a 2.5 percent increase in the fourth quarter of the current financial year.


12. Abbott Laboratories is unveiling a coronavirus test that will tell if a person is infected within 5 minutes. In which country is the lab?



a. America

B Australia

C. Japan

De Russia

Answer: Option A


the explanation:


Abbott Laboratories, United States is unveiling a coronavirus test that will tell if a person is infected within 5 minutes. This test is so small and portable that it is used in almost any healthcare setting. The test begins with taking a swab from the back of the nose or throat, then mixing it with a chemical solution opens the virus and releases its RNA. The mixture is inserted into an ID Now system, a small box weighing slightly less than 7 pounds that has the technology to spot and amplify selective sequences of the coronavirus genome and ignore contamination from other viruses.



13. Which drug has been declared as an essential drug under Schedule-H1 for the treatment of COVID-19 patients by the Government of India?



a. Marijuana

B hemp

C. Hydroxychloroquine

None of these

Answer: Option C



the explanation:



The Ministry of Health and Family Welfare issued a directive that prohibits the sale and distribution of hydroxychloroquine. The drug has been declared an essential drug for the treatment of COVID-19 patients. The Central Government has "specified the sale of drugs in Schedule H1 to Drugs and Cosmetics Rules, 1945".



14. Which state has announced to provide an economic package for the prevention of COVID-19 immediate relief to the economically weaker sections?



a. Odisha

B. Bihar

C. Jharkhand

D Sikkim

Answer: Option D



the explanation:



Sikkim Chief Minister PS Tamang announced an economic package to provide immediate relief to the economically weaker section of society (EWS) after the State Task Force meeting on 27 March in Gangtok for the prevention of COVID-19.



15. Beni Prasad Verma, who died recently, is from which profession?



a. Politician

B Fiji

C. The actor

D. Professor

Answer: Option A



the explanation:



Former Union Minister and Samajwadi Party leader Beni Prasad Verma passed away. He was 79. He was a founding member of the Samajwadi Party. For a long time, he served as the Minister of Public Works Department in the Government of Uttar Pradesh.



16. Ramachandran, who has recently died by which profession?



a. Farmer

B. Fisheries Scientist

C. Professor

3d artist

Answer: Option B



the explanation:



Renowned fisherman and vice-chancellor of Kerala University of Fisheries and Ocean Studies (Kufos), A. Ramachandran died of cardiac arrest. He was 61. Ramachandran, 61, was a fisheries advisor to the Sultanate of Oman and an expert member in several national and international fisheries councils and organizations.

17. What date was observed on Earth in the year 2020?



a. 26 March

B 27 March

C. 28 March

D 29 March

Answer: Option C



the explanation:



Earth Hour Celebrated on March 28: People from all over the world switched off the lights from 8:30 pm to 9:30 pm local time.

18. Which city municipal corporation (NMC) has developed a health app called "COVID-19"?



a. Indore

B Nagpur

C. Dehradun

D. Nashik

Answer: Option B


 Explanation:

Nagpur Municipal Corporation (NMC) has developed a health app named "COVID-19", after the virus, under the guidance of Municipal Commissioner Tukaram Munde. The application is intended to help citizens who are subject to isolation and experiencing symptoms such as dry cough, respiratory disorders, and fever. The app was launched with the support of HLL Life Care GOL.



19. Which country has signed a Rs 15,295 crore agreement with the Government of India for three mega rail infrastructure projects?


a. China

B japan

C. Germany

D.America

Answer: Option B



the explanation:



The Japanese government funding agency JICA signed a Rs 15 crore agreement with the Indian government for three mega rail infrastructure projects. The demand for freight transport in India has to be faced by building the new dedicated freight rail system between Delhi and Mumbai...

Post a comment

0 Comments