30 March 2020 Current Affairs - Daily Current Affairs in English

Welcome to Daily Current Affairs 2020  As you all know the importance of current affairs, it takes part in all examinations including UPSC, SSC, Banking, Defence, Railway, and other central and state-level competitive examinations

1.  Which newspaper will cease the print edition due to pre-existing troubles in the publishing industry worsened by the cancellation of advertisements amidst the coronavirus outbreak?

A. Ethnic Indian newspaper
B. Swadesh
C. The Tribune
D. Rojana
Answer: Option A

Explanation:

An iconic ethnic Indian newspaper in the US that catered to the Indian diaspora for the last 50 years has announced that it will cease the print edition from Monday due to pre-existing troubles in the publishing industry worsened by the cancellation of advertisements amidst the coronavirus outbreak.

2.  How much stake has been acquired by the Central government in Kamarajar Port Ltd (KPL)?

A. 97%
B. 100%
C. 87%
D. 67%
Answer: Option D

Explanation:

The Chennai Port Trust (CPT) has acquired a 67% stake held by the Central government in Kamarajar Port Ltd (KPL) for an amount of Rs 2,383 crore.

3.  The high-level panel set up by PMO to suggest measures to restore normalcy post 21-day lockdown, will work under whose guidance?

A. D K Mishra
B. Kapil Mishra
C. M K Kohli
D. P K Mishra
Answer: Option D

Explanation:

PMO sets up high-level panels to suggest measures to restore normalcy post 21-day lockdown; these panels work under the guidance of PK Mishra, Principal Secretary to the PM.

4.  Which of the following has developed a mobile app named 'CORONTINE'?

A. ISRO
B. DRDO
C. IIT Delhi
D. IIT Bombay
Answer: Option D

Explanation:

IIT Bombay develops a mobile app named 'CORONTINE' for tracking COVID-19 quarantine patients.

5.  IBBI has eased timelines within how many days for the insolvency resolution process?

A. 500
B. 230
C. 330
D. 100
Answer: Option C

Explanation:

Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) eases timelines within the 330-day deadline for insolvency resolution process; lockdown period would not be counted for the purpose of timelines

6.  Self Declaration COVID-19 has been launched by which state?

A. Nagaland
B. Assam
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh
Answer: Option A

Explanation:

Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio launched the Self Declaration COVID-19 Nagaland App at Kohima on 28 March. The app is aimed to trace the person who entered the state, as a measure to tackle the spread of Coronavirus. The app will be mandatory for any person who entered Nagaland after 6th March. The app is available for Android and iOS users.

7.  Civil rights leader Joseph Echols Lowery passed away at the age of 98. He belongs to which country?

A. China
B. USA
C. Russia
D. England
Answer: Option B

Explanation:

America's civil rights leader Joseph Echols Lowery passed away at the age of 98 in Atlanta, Georgia, US (United States). He was the key ally of Martin Luther King in the US civil rights movement of the 1960s. He was born on October 6, 1921, in Huntsville, Alabama, US.

8.  What amount has been transferred in the accounts of 27.15 lakh Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) laborers by UP?

A. Rs.711 crore
B. Rs.911 crore
C. Rs.111 crore
D. Rs.611 crore
Answer: Option D

Explanation:

Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath transferred Rs.611 crore in the accounts of 27.15 lakh Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) laborers of the state. The move comes in the wake of the COVID-19 outbreak.

9.  Corona Studies Series' books for all age-groups for the post-Corona readership needs ha been launched by which organizations?

A. IIT Bombay
B. ISRO
C. National Book Trust
D. DRDO
Answer: Option C

Explanation:

National Book Trust to launch 'Corona Studies Series' books for all age-groups for the post-Corona readership needs

10.  Which country has been inducted officially as the 30th and newest member of the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?

A. Republic of North Macedonia
B. Greece
C. Nepal
D. Germany
Answer: Option A

Explanation:

The Republic of North Macedonia has inducted officially as the 30th and newest member of the North Atlantic Treaty Organization (NATO). This membership comes after North Macedonia's 2017 deal with Greece under which the former changed its name from Macedonia (a name same as Greek province). After the name change, Greece agreed to drop objections to its NATO and European Union (EU) membership. North Macedonia was granted a protocol on accession to NATO membership in February 2019.

11.  According to the report titled "Boom and Bust 2020: Tracking the Global Plant Pipeline", how much coal-fired power projects at different stages were canceled in India in 2019?

A. 17.4 GW
B. 66.0 GW
C. 70.0 GW
D. 47.4 GW
Answer: Option D

Explanation:

In accordance with a report titled "Boom and Bust 2020: Tracking the Global Plant Pipeline" 47.4 GW coal-fired power projects at different stages were canceled in India in 2019 which reduced total under development coal capacity to 66 GW. The report was prepared jointly by Global Energy Monitor, Greenpeace International, the Sierra Club, and Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). The report is the fifth annual survey of the coal plant pipeline.

12.  Which tech giant has released a new dedicated app and website for users across the US to provide accurate and credible information to users about the COVID-19 pandemic?

A. Apple
B. Microsoft
C. IBM
D. Google
Answer: Option A

Explanation:

Tech giant Apple has released a new dedicated app and website for users across the US. The app provides accurate and credible information to users about the COVID-19 pandemic. The new COVID-19 app and website provide the needed guidance and latest information from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). The app has been made available on the App Store.

13.  Which Indian shot putter has been suspended for 4- years for failing an out-of-competition dope test?

A. Pardeep Jaglan
B. Navin Chikara
C. Ravi Mishra
D. Kriti Malik
Answer: Option B

Explanation:

The Athletics Integrity Unit (AIU) of international Athletics' governing body -World Athletics's (formerly known as International Association of Athletics Federations-IAAF), has suspended Indian shot putter Navin Chikara (23) for 4- years for failing an out-of-competition dope test in 2018.

14.  Which organization has launched a policy tracker to track the policies of the governments to share knowledge about COVID-19?

A. IMF
B. WHO
C. World Bank
D. GEF
Answer: Option A

Explanation:

International Monetary Fund (IMF) has launched a policy tracker to track the policies of the governments so as to share knowledge about COVID-19 which helps to tackle the crisis.

15.  How much insurance coverage will be provided to the health workers under the Pradhan Mantri Garib Kalyan package?

A. Rs.40 lakhs
B. Rs.90 lakhs
C. Rs.60 lakhs
D. Rs.50 lakhs
Answer: Option D

Explanation:

The Central Government approved the launch of insurance schemes for health workers, who are fighting the COVID-19 outbreak, under the Pradhan Mantri Garib Kalyan package. Under the scheme, GoI is to provide insurance, to a person who meets with an accident that covers Rs.50 lakhs for 90 days to a total of around 22.12 lakh public healthcare providers including community health workers who are under the contact and care of COVID-19 patients.

16.  Which state police have Launched a cop-citizen mobile app to take permission for venturing out during coronavirus lockdown?

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Haryana
D. Himachal Pradesh
Answer: Option B

Explanation:

Rajasthan police launch RajCop citizen mobile app for people to take permission for venturing out during coronavirus lockdown

17.  Which country is to provide financial assistance of USD 174 million financial assistance to 64 most at-risk countries as support for combating the coronavirus pandemic?

A. USA
B. China
C. Russia
D. India
Answer: Option A

Explanation:

The United States of America (USA) will provide an additional USD 174 million financial assistance to 64 most at-risk countries which include USD 2.9 million to India as support for combating the coronavirus pandemic. In February 2020, the USA provided 100 million aid for the same purpose.

18.  What amount will be provided to 8 States affected by floods, landslides, cyclones 'Bulbul' & drought during 2019?

A. Rs 5,751.27 crores
B. Rs 9,751.27 crores
C. Rs 7,751.27 crores
D. Rs 1,000.27 crores
Answer: Option A

Explanation:

The High-Level Committee (HLC) under the Chairmanship of Union Home Minister Amit Shah approved Rs 5,751.27 crores as additional Central assistance under National Disaster Response Fund (NDRF) to 8 States affected by floods, landslides, cyclones 'Bulbul' & drought during 2019.

19.  What amount will be infused by the Reserve Bank of India into the banking system?

A. Rs 5.74 lakh crore
B. Rs 8.74 lakh crore
C. Rs 13.74 lakh crore
D. Rs 3.74 lakh crore
Answer: Option D

Explanation:

Reserve Bank of India (RBI) declared an infusion of Rs 3.74 lakh crore into the banking system through three measures viz. targeted long-term repo operation (TLTRO), Cash Reserve Ratio (CRR) and marginal standing facility (MSF). The decision has been taken to tackle financial system stress raised due to the COVID-19 outbreak.

20.  Which state has launched PRAGYAAM, a Mobile application?

A. Jharkhand
B. Bihar
C. Odisha
D. Haryana
Answer: Option A

Explanation:

Jharkhand state government has launched PRAGYAAM, a Mobile application. The app was launched by the State Chief Minister Hemant Soren. The app aims to issue e-passes to everyone associated with the delivery of essential services during the nationwide lockdown to curb the spread of COVID-19.

Post a comment

0 Comments