March 11, 2020 Current Affairs English - Daily Current Affairs

March 11, 2020, Current Affairs - Daily Current Affairs

March 11, 2020 Current Affairs English - Daily Current Affairs

Hello friends, all of you are very welcome. Through this 11 March 2020 current affairs in English post, we will know about current affairs questions related to the big events of the day which can be asked in the upcoming exams.


All of you must read this post "11 March 2020 current affairs in English " from the beginning to the last, because the questions from this post can be asked in your upcoming exams.


1. According to the Bloomberg Billionaires Index report, who has become Asia's richest man?

A. Mukesh Ambani
B. Gautam Adani
C. Daniel Zhang
D. Jack Ma
Answer: Option D

Explanation:

Bloomberg Billionaires Index reported that Jack Ma became Asia's richest man. Mukesh Ambani, who stood as Asia's richest man, has moved to the second position after oil prices collapsed along with global stocks. The novel coronavirus erased $5.8 billion from Ambani's net worth on and pushed him to No.2 on the list of Asia's richest people.

2. Which mobile app has been launched by Punjab to spread awareness on coronavirus precautions?

A. Cova Punjab
B. Covid 19 Madad
C. Corona Gyan
D. Cov Punj
Answer: Option A

Explanation:

The Punjab government launched a mobile application to spread awareness about the precautions to be taken against coronavirus. The "Cova Punjab" app has been developed by the Department of Government Reforms and Public Grievances in consultation with the Health and Family Welfare Department.

3. Which state has topped the list in the installations of solar rooftop plants?

A. Rajasthan
B. Tamil Nadu
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat
Answer: Option D

Explanation:

As per Government data, Gujarat has topped the list in the installations of solar rooftop plants. It is followed by Maharashtra. The aim of the installations of solar rooftop plants is to achieve renewable power generation goals. As of 2 March, a total of 79,950 systems have been installed across the country with a combined capacity of 322 MW.

4. CISF celebrated the ______ raising day on 10 March?

A. 49th
B. 50th
C. 51st
D. 52nd
Answer: Option C

Explanation:

Central Industrial Security Force (CISF) celebrated the 51st raising day on 10 March. The day was celebrated by CISF personnel and their families. On the raising day, a parade was established by the CISF officials. Service Personnel were awarded medals for distinguished and meritorious services.

5. Which of the following released Gender Social Norms Index?

A. UNHRC
B. WWF
C. FAO
D. UNDP
Answer: Option D

Explanation:

United Nations Development Programme (UNDP) released the new Gender Social Norms Index (GSNI) on 5 March. The report stated that gender disparity still exists in every country. The index measured how social beliefs obstruct gender equality in work, politics, and education in 75 countries or 80% of the world's population.

6. NAI celebrated its _______ Foundation Day on 11 March?

A. 120th
B. 125th
C. 130th
D. 135th
Answer: Option C

Explanation:

National Archives of India (NAI) is to celebrate its 130th Foundation Day on 11 March 2020. During the occasion, the Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge) Shri Prahlad Singh Patel will inaugurate an exhibition on Jallianwala Bagh at the premises of National Archives, New Delhi.

7. Exercise SAREX 2020 has recently concluded in which state?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Odisha
D. Goa
Answer: Option D

Explanation:

National level Search, and Rescue Exercise and Workshop (Exercise SAREX 2020) concluded in the sea at Vasco, Goa. The exercise was conducted by the Indian Coast Guard (ICG). It was carried out on 5-7 March.

8. Who is the only Indian player to feature in the Women's ICC T20 World Cup team of the tournament?

A. Deepti Sharma
B. Shikha Pandey
C. Priya Punia
D. Poonam Yadav
Answer: Option D

Explanation:

Poonam Yadav is the only Indian player to feature in the Women's T20 World Cup team of the tournament, International Cricket Council announced. 16-year-old Shafali Verma has been selected as the 12th member of the team, after not being picked in the playing XI.

9. Who chaired the 43rd Annual Day of NIHFW?

A. Prakash Javadekar
B. Vijay Goel
C. Harsh Vardhan
D. Ramesh Pokhriyal
Answer: Option C

Explanation:

The Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan chaired the 43rd Annual Day of the National Institute of Health & Family Welfare (NIHFW) on 9 March. He suggested that Synergy and cooperation between institutions are needed to counter India's Public Health challenges.

10. Which of the following won its second I-League title?

A. Aizawl FC
B. Gokulam
C. Mohun Bagan
D. Neroca
Answer: Option C

Explanation:

Mohun Bagan clinched its second I-League title on March 10 by beating Aizawl FC 1-0 at the Kalyani Municipal Stadium. Papa Babacar Diawara scored the winning goal in the 80th minute to take the home team to its 12th win of the season.

11. Who has been given the additional charge as CFO of SBI?

A. V Ramachandra
B. Chalasani Venkat Nageswar
C. A. Ramesh
D. Sunil Gurbaxani
Answer: Option B

Explanation:

Chalasani Venkat Nageswar was given the additional charge of Deputy Managing Director and Chief Financial Officer (CFO) of State Bank of India (SBI) on 9 March with immediate effect.

12. Who is to assume charge as Director General of DIA?

A. Ranbir Singh
B. KJS Dhillon
C. Anil Kumar Bhatt
D. Satinder Kumar Saini
Answer: Option B

Explanation:

After serving at the strategic XV Corps of Army last year, Lt Gen KJS Dhillon will take over the post of Director General Defence Intelligence Agency and Deputy Chief of Integrated Defence Staff (Intelligence). It is a department that comes under the Chief of Defence Staff in the newly created Department of Military Affairs.

13. According to UNCTAD, FDI inflow all over the world will reduce by ______ due to Corona Virus?

A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
Answer: Option B

Explanation:

The United Nations Conference on Trade, Investment, and Development has warned that the Foreign Direct Investment flows all over the world will reduce by 15% due to Corona Virus. According to the organization, the outbreak could cost 2 trillion USD to the global economy.

14. Which state has recently scrapped "Shaadi Bhagya Scheme"?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Telangana
Answer: Option B

Explanation:

The BJP government in Karnataka scrapped the Shaadi Bhagya Scheme that was launched by Congress government in the state in 2013. Under the scheme, Rs 50,000 was given to Muslim brides for marriage expenses after they submitted their Aadhar and BPL cards.

15. As per SIPRI data, India has been listed as the world's ________ largest arms importer?

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th
Answer: Option B

Explanation:

India stands as the world's second-largest arms importer as per the "Trends in international arms transfers 2019" report of Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) data. The data was released on 9 March. Saudi Arabia topped the list. Also, India has ranked 23rd position among the top 25 weapon exporters.

16. Who sworn in as Afghanistan President for 2nd term?

A. Abdullah Abdullah
B. Hamid Karzai
C. Ashraf Ghani
D. Abdul Rashid Dostum
Answer: Option C

Explanation:

Afghan President Ashraf Ghani has taken an oath for a second term but his main rival Abdullah Abdullah has refused to recognize the inauguration, holding his own swearing-in ceremony, landing the country in a new political crisis.

17. Which country for the first time has used Anti-HIV drugs against COVID-19?

A. USA
B. China
C. India
D. Japan
Answer: Option C

Explanation:

India for the first time used Lopinavir and Ritonavir combination to treat Italian patients in India infected with COVID-19. The couple were on a tour to India and are currently being treated in Jaipur.

18. The UN's 64th session of the Commission on the Status of Women was held in which city?

A. Los Angeles
B. New York
C. Chicago
D. California
Answer: Option B

Explanation:

The UN's 64th session of the Commission on the Status of Women (CSW64) was held on 9 March 2020 in New York, US. During the meeting, the United Nations adopted a stripped-down political declaration on women's rights. The declaration sought to preserve gains under threat but does not advocate new ways to ensure progress toward equality.

19. According to a parliamentary panel on education report, how much percent of schools are without power and playgrounds?

A. 20%
B. 27%
C. 33%
D. 40%
Answer: Option D

Explanation:

A Parliamentary panel set up on education submitted its report to Rajya Sabha on 2020-21 demand for grants. The report said that shortfalls in budget funds have led to critical infrastructure gaps. A boundary wall which is essential for the safety of students and school property was not found in 40% of the schools.

20. HAL has announced to set up its base in how many countries?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
Answer: Option B

Explanation:

State-run aerospace major Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) is planning to set up its logistics bases in four countries, namely Malaysia, Vietnam, Indonesia, and Sri Lanka. The move is a part of HAL's initiatives to attract the countries to buy India's light combat aircraft (LCA) Tejas and military helicopters. 

Post a comment

0 Comments