16 March 2020 current affairs in English

Hello friends, all of you are very welcome. Through this 16 March 2020 current affairs in  English post, we will know about the current affairs questions related to the big events of the day which can be asked in the upcoming exams.
All of you must read this post "16 March 2020 current affairs in English " from beginning to last as questions from this post can be asked in your upcoming exams.

"16 March 2020 current affairs in English "

1. The Government of India has constituted a committee to suggest on which scheme for farmers?
A. Farmer meal plan
B. National pension scheme
C. Kisan Economic Reforms Scheme
D. Kisan Rail Yojana

Ans. D. Kisan Rail Scheme

The Government of India recently constituted a committee to discuss the Kisan Rail Scheme introduced by the Finance Minister in the Budget 2020 - 21. The committee has been formed with representatives from the Ministry of Agriculture and the Ministry of Railways. The committee will explore options for creating cold supply chains for defective goods. Under the scheme, perishable goods are to be transported through freight trains with refrigerated coaches.


2. Which of the following is the new proposed name of Mumbai Central Station approved by the Maharashtra Cabinet?
A. Balasaheb Thackeray Central Station
B.Nana Shankarseth Station
C. Sachin Tendulkar Central Station
D. Chhatrapati Shivaji Central Station

Ans. B. Nana Shankarseth Station

 The Maharashtra Cabinet has approved the proposal to rename Mumbai Central Station to Nana Shankarseth on 12 March. The final decision on the proposal will be taken by the Union Railways, Ministry of Railways. The name change of a state or an institution is usually done to change the name to the local name given by the British. The state government initiates the process and after presenting a valid reason and then submits a memorandum to the Railway Board Railway Minister at the Center, which is finalized in the Authority.


3. Which of the following instrument was discovered by the Council of Scientific and Industrial Research to curb the spread of fake notes?
A. Software to Authenticate Numbers
B. Knuckle paper detection laser
C. Bai - Luminescent Security Inc.
D. Fake paper detection laser

Ans. C. Bai - Luminescent Security Inc.

 The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), in collaboration with the National Physical Laboratory, discovered a bi-luminescent security ink that would be used to identify counterfeit notes. The ink shows two colors when exposed to light, this ultraviolet Fluorescence under light turns white to red and normal white light. After ultraviolet light is turned off, it turns green due to the phosphorescence effect.




4. Who has been nominated as the director of Reserve Bank of India?
A. Ramlal Verma
B.Debashish Panda
C. Devi Shankar Mehta
D. Dinesh Sharma

Ans. C. Debashish Panda

The Central Government has nominated Shri Debashish Panda, Secretary, Department of Financial Services, Ministry of Finance, Government of India, New Delhi as Director on the Central Board of the Reserve Bank of India. Mr. Debashish Panda has been nominated from 11 March 2020 and the nomination will remain in effect till further orders. He was earlier appointed as the new Financial Services Secretary of the Department of Financial Services on 13 February 2020. He was a 1987 batch IAS officer of Uttar Pradesh cadre. He has served as Special Secretary in the Department of Financial Services prior to his appointment as Financial Secretary.


5. Which bill related to bankruptcy has been passed by the Indian Parliament?
A. The Auctions (Amendment) Bill, 2020
B. The Auctions and Liquidity (Amendment) Bill, 2020
C. Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2020
D. The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2020

The Ans.D. Bankruptcy and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2020

 The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2020 was approved by the Lok Sabha on 6 March and was passed by a voice vote in the Rajya Sabha. Amendments to the Insolvency Act risk criminal proceedings for offenses committed by previous promoters. Will provide protection to insolvent companies. It replaces an ordinance.


6. Which of the following state assembly has approved a bill on caste validity certificate?
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Delhi

Ans. C. Maharashtra

The Maharashtra Legislative Assembly on 11 March approved a bill to allow gram panchayat members to submit their caste validity certificates. The bill approved a bill exempting Gram Panchayat members of the state from presenting caste validity certificates while filing nominations if they do not have a caste validity certificate. Time will have to present its caste validity certificate.


7. Recently which World Golf Hall of Frame golfer will be inducted as the first member of the class of 2021?
A. Milkha Singh
B. Paul Casey
C. Gary Woodland
D.Tiger Woods

Ans. D. Tiger Woods

 Tiger Woods has been inducted into the World Golf Hall of Fame as the first member of the Class of 2021. Tiger Woods has 93 events worldwide, including a record-tying 82 on the PGA Tour, 15-time Major Champion and three Barr's career is the winner of the Grand Slam. Woods "Tiger Slam"

8. Recently which act has been imposed in India to fight Kovid-19?
A. Environmental Protection Act, 1897
B.Nursing Council Act, 1897
C. The Disease Act, 1897
D. None of these

Ans. C, Epidemic Diseases Act, 1897

Section 2 of the Epidemic Diseases Act, 1897 has been enacted by a group of ministers constituted by the Government of India to fight against epidemic Kovid-19, commonly known as coronavirus. The act was imposed after the infected person's toll reached 73 in India.

16 March 2020 current affairs in hindi "

So friends, this is a question that we had included in our post "16 March 2020 current affairs in hindi" I hope that you will like this post "16 March 2020 current affairs in hindi" Must share with

Post a comment

0 Comments