15 March 2020 current affairs in english

15 March 2020 current affairs in English

Hello friends, all of you are very welcome! Through today's 15 March 2020 current affairs in English post, we will know about the current affairs questions related to the big events of the day which can be asked in the upcoming exams.

All of you must read this post "15 March 2020 current affairs in English" from beginning to last as questions from this post can be asked in your upcoming exams.

"15 March 2020 current affairs in English"

 1. Indian players, who have been selected for ICC Women's T-20 World Cup team 2020?
A. Poonam Yadav
B. Shefali Verma
C. Harmanpreet Kaur
D. Poonam Yadav and Shefali Verma

Ans. D. Poonam Yadav and Shefali Verma

The ICC has announced the women's T-20 World Cup team. Poonam Yadav has been selected for India in a team of 12 players. He is the only Indian cricketer to have been selected for the playing XI of this team. At the same time, 16-year-old Shefali Verma has been included in the team as the 12th player.

2. 'Indian Sportswomen of the Year' has been awarded by BBC?
A. PV Sindhu
B. Duty Chand
C. MC Mary Kom
 D. Mansi Joshi

Ans. A. PV Sindhu

Olympic silver winner and India's first world badminton champion PV Sindhu has been adjudged 'BBC Indian Sportswoman of the Year'. Along with this, the BBC has awarded Udai Pari PT Usha the Lifetime Achievement Award. He was honored for his contribution to Indian sports. Union Sports Minister Kiren Rijiju announced the winner's name on 9 March.

3. According to the Reserve Bank of India's reconstruction plan, which bank will invest 7250 crores in Yes Bank?
A. Punjab National Bank
 B. HDFC Bank
C. Kotak Mahindra Bank
 D. State Bank of India

Ans. D. State Bank of India

The Reserve Bank of India has recently drafted a reconstruction plan of Yes Bank. As per the scheme, Investor Bank will buy 49% stake in Yes Bank. Recently State Bank of India announced that the Executive Committee of its Central Board has approved to buy 725 crore shares in Yes Bank at a price of Rs 10 per share subject to all regulatory approvals.

4. US Congress approved a resolution to stop President Donald Trump from attacking which country?
A. Israel
 B. Iran
C. Iraq
 D. Saudi Arabia

Ans. B. Iran

The US Congress approved a proposal to stop US President Donald Trump from attacking Iran. According to this proposal, no military action would be taken against Iran without a clear vote of Congress. In January 2020, Trump ordered a drone strike that killed Iran's military general Qasam Soleimani at Baghdad Airport in Iraq.

5. Who is the title winner of the I-League 2014-15?
A. Aizawl FC
B. Mohun Bagan
C. Tidim Road Athletic Union
D. East Bengal

Ans. B. Mohun Bagan

Indian football club Mohun Bagan has won the I-League title for the second time. In the final of this competition played in New Delhi on 11 March, Mohun Bagan defeated Aizawl FC 1–0 to become the winner. This was the 14th edition of the I-League.

6. Current account deficit (a reference to the percentage of GDP) from April to December 2019-20 as per RBI notification
In) how much?
A. 1%
 B.5%
C.3%
 D.4%

Ans. A. 1%

According to a recent notification by the Reserve Bank of India, the current account deficit was 0.2% of GDP in the December quarter, while it was 0.9% of GDP in the September quarter. According to this notification, the current account deficit fell to 1% of GDP from April to December 2019-20 as compared to 2.6% in April 2018-19.

7. Recently which organization has launched the 'COVID Action Platform' in collaboration with the World Health Organization (WHO) to combat the effects of coronavirus?
A. International Monetary Fund
 B. World Economic Forum
C. Reserve Bank of India
D. World Trade Organization

Ans. B. World Economic Forum

The objective of this platform is to work with the help of the private sector to prevent the outbreak of coronavirus. The main function of this platform is to strengthen the supply chain so that essential health equipment and medicines are available on time. The platform has been built in consultation with 200 corporate leaders around the world. The World Economic Forum is a non-profit and international organization. It was established in the year 1971. It is headquartered in Geneva, Switzerland.

8. Which state government has decided to appoint 'Arogya Mitra' in Primary Health Centers to inform people about health-related schemes?
A. Bihar
 B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh

Ans. D. Uttar Pradesh

Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath recently announced that an 'Arogya Mitra' will be deputed in all primary health centers in the state to inform the public about the health-related schemes of the government. During this time, the Chief Minister also launched the 'Skill Satrang' program of the Department of Vocational Education and Skill Development and the Department of Labor and Employment Exchange. The objective of this program is to create employment and self-employment opportunities for the youth of the state.


9. Rajya Sabha passed the Minerals Laws (Amendment) Bill, 2020, by which it is proposed to commercialize mining of which mineral?
A. Iron
 B. Coal
C. Bauxite
 C. Limestone

Ans. B. Coal


The Rajya Sabha passed the Minerals Laws (Amendment) Bill, 2020, amending the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act 1957 and the Coal Mines (Special Provisions) Act, 2015 by it.

15 March 2020 current affairs in English"

So, friends, this is a question that we had included in our post "15 March 2020 current affairs in English" I hope that you will like this post "15 March 2020 current affairs in English". Must share with

Post a comment

0 Comments