09 March 2020 current affairs in English

Through this post today 09 March 2020 current affairs in English, we will know about current affairs questions related to major events of the day which can be asked in the upcoming exams.

All of you must read this post 09 March 2020 current affairs in English from the beginning to the last, because the questions from this post can be asked in your upcoming exams.


1. How much per cent of Environment Related Crimes in India are from Rajasthan?

A. 20%
B. 30%
C. 40%
D. 50%
Answer: Option C

Explanation:

On March 6, 2020, the Comptroller and Auditor General tabled the report for the year that ended on 31st March 2018 (2017-18). The report was tabled in the assembly. According to the report, between 2014 and 2016, 40% of environmental crimes in India were from Rajasthan.

2. Which of the following has unveiled the renovated Animal Memorial at Agram Grounds in ASC Centre and College in Bengaluru?

A. Indian Air Force
B. Indian Army
C. Naval Guard
D. Indian Navy
Answer: Option B

Explanation:

Lieutenant General Milind Hemant Thakur, Director-General of Supply and Transport Corps of the Indian Army, unveiled the renovated Animal Memorial at Agram Grounds in ASC Centre and College on March 7. The animal memorial signifies the contributions of mules and horses of the Indian Army.

3. Jan Aushadi Diwas was celebrated on which date?

A. 6th March
B. 7th March
C. 8th March
D. 9th March
Answer: Option B

Explanation:

On March 7, 2020, Jan Aushadi Diwas is to be celebrated. The day is being celebrated to commemorate the achievements of Pradhan Mantri Bharatiya Janaushadi Pariyojana. PM Modi is to interact with seven Pradhan Mantri Janaushadhi Pariyojana Kendras as a part of a celebration of the day.

4. Who is the chairman of the recently reconstituted "National Platform for Disaster Risk Reduction"?

A. Narendra Modi
B. Amit Shah
C. Rajnath Singh
D. Piyush Goyal
Answer: Option B

Explanation:

The government has reconstituted the National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR) with Union Home Minister Amit Shah as its chairperson and Defence Minister Rajnath Singh and Finance Minister Nirmala Sitharaman, among others, as its members. The NPDRR is a multi-stakeholder and multi-sectoral decision-making body on disaster management.

5. Fourth International Diabetes Summit 2020 recently began in which city?

A. Pune
B. New Delhi
C. Bhubaneshwar
D. Bhopal
Answer: Option A

Explanation:

Fourth International Diabetes Summit 2020 inaugurated at JW Marriot Hotel Pune. Lt Gen Dr. Madhuri Kanitkar (Deputy Chief of Integrated Defense Staff under the Chief of Defense Staff) was the Chief Guest, and Dr Bhushan Patwardhan (Vice-Chairman, University Grants Commission, New Delhi) was the Guest of Honour.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

6. K. Anbazhagan, who recently died at 97, was a veteran leader of which political party?

A. TDP
B. INC
C. DMK
D. TMC
Answer: Option C

Explanation:

K Anbazhagan, Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) General Secretary for 43 years, passed away on March 7 at the age of 97. He breathed his last at Apollo Hospitals in Chennai, following a prolonged illness.

7. Customers of Yes Bank have been restricted with a monthly withdrawal cap of what amount?

A. Rs 20,000
B. Rs 50,000
C. Rs 70,000
D. Rs 100,000
Answer: Option B

Explanation:

SBI to pick up a 49% stake in Yes Bank for Rs 2,450 crore and clarified that all the deposits and liabilities of the reconstructed bank will continue in the "same manner". The crisis-hit Yes Bank was on March 5 superseded by RBI appointed administrator Prashant Kumar. Customers have been restricted with a withdrawal cap of Rs 50,000 only till April 3.

8. First-ever Khelo India Winter Games recently began in which city?

A. Ladakh
B. Dehradun
C. Kashmir
D. Leh
Answer: Option C

Explanation:

Union Minister for Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju inaugurated the first-ever five-day Khelo India Winter Games at Gulmarg. Jammu and Kashmir's Gulmarg hosting Khelo India Winter Games 2020 from March 7th to 11th.The sports shall be organized every year at Gulmarg.

9. Who won the Lifetime Achievement honour at 2020 Mahindra Excellence in Theatre Awards?

A. Roysten Abel
B. Zoya Akhtar
C. Vardhan Puri
D. Barry John
Answer: Option D

Explanation:

Veteran theatre director and teacher Barry John has been chosen for Lifetime Achievement honour for 2020 at the upcoming Mahindra Excellence in Theatre Awards (META). The 76-year-old, mentor to who's who of Bollywood including Shahrukh Khan, Manoj Bajpai, Mira Nair and Lillete Dubey, will be conferred upon with the award on March 19 along with the winners of the 15th META festival.

10. Which state has started surveillance at land customs stations near international borders to prevent coronavirus?

A. Telangana
B. Assam
C. West Bengal
D. Maharashtra
Answer: Option B

Explanation:

Assam government started surveillance at land customs stations near international borders to prevent the spread of coronavirus. Minister of State for Health Pijush Hazarika and Commissioner- Secretary (Health) passengers have been screened at various airports in the state.

11. Which bank is to pick up a 49% stake in Yes Bank?

A. Punjab National Bank
B. Axis Bank
C. State Bank of India
D. Bank of Baroda
Answer: Option C

Explanation:

SBI to pick up a 49% stake in Yes Bank for Rs 2,450 crore and clarified that all the deposits and liabilities of the reconstructed bank will continue in the "same manner". The crisis-hit Yes Bank was on March 5 superseded by RBI appointed administrator Prashant Kumar.

12. Which ministry organized the 'Conference on Empowering Women Entrepreneurs 2020'?

A. Ministry of Corporate Affairs
B. Ministry of Women and Child Development
C. Ministry of Tribal Affairs
D. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
Answer: Option D

Explanation:

The three-day conference has been organised by the Ministry of MSME in collaboration with various industry associations like FICCI-Flo, CII and India SME Forum. The government has recently reconstituted the 'National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR)' with Union Home Minister Amit Shah as its chairperson. NPDRR's vice-chairpersons include the minister of state in-charge of disaster management in the Home Ministry and the vice-chairman of the National Disaster Management Authority. Defence Minister Rajnath Singh and Finance Minister Nirmala Sharma, External Affairs Minister Jaishankar are some of its members.

13. Which of the following is to work together with India on Integrated Local Energy Systems?

A. NATO
B. OPEC
C. European Union
D. United Nations
Answer: Option C

Explanation:

During India's Smart Utility Week, India and the European Union called upon Integrated Local Energy System. The countries are to work upon clean energy and climate. The collaboration will help to improvise a clean energy supply.

14. Which state has launched a digital literacy programme titled 'I am also digital'?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Answer: Option A

Explanation:

Titled 'I am also digital,' the campaign is being powered by the Kerala State IT Mission under the Department of Information Technology, and the Kerala Literacy Mission. It will be rolled out in the people's participatory model by roping in resource persons and instructors from within the society.

15. How many funds have been sanctioned to set up a major port at Vadhvan in Maharashtra?

A. Rs 38,719 crores
B. Rs 52,907 crores
C. Rs 65,545 crores
D. Rs 97,310 crores
Answer: Option C

Explanation:

The Union Cabinet recently approved the proposal to set up a major port at Vadhvan in Maharashtra. The GoI has sanctioned Rs 65,545 crores for the project.

16. Which ministry has recently developed National Ayurveda Morbidity Codes?

A. Ministry of Chemicals and Fertilizers
B. Ministry of Health and Family Welfare
C. Ministry of Home Affairs
D. Ministry of AYUSH
Answer: Option D

Explanation:

On March 6, 2020, the Ministry of AYUSH released a digital platform called AYUSH GRID. The grid provides facilities associated with AYUSH hospitals and laboratories and promotes traditional health care. The Ministry of AYUSH has developed National Ayurveda Morbidity Codes. These codes classify diseases described in Ayurveda.

17. 'Adventures of a Daredevil Democrat' is a comic book released on the life of which person?

A. Baijayant Panda
B. Harekrushna Mahatab
C. Nandini Satpathy
D. Biju Patnaik
Answer: Option D

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has released a comic book on the life and works of legendary leader and his father Biju Patnaik. The book, ''Adventures of a Daredevil Democrat'' published by the Kalinga Foundation Trust and the Creative Warehouse, is a first of its kind comic book on the life and works of Biju Patnaik.

18. International Women's Day is observed on which date?

A. 6th March
B. 7th March
C. 8th March
D. 9th March
Answer: Option C

Explanation:

International Women's Day is observed every year on March 8 to celebrate the women's movement and struggle for equality. Theme: I am Generation Equality: Realizing Women's Rights Aim: To bring together people of every gender, age, ethnicity, race, religion, and country in a bid to drive actions that will lead to a gender-equal world we all deserve.

19. Economic Times Global Business Summit is being organised in which city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Mangalore
Answer: Option A

Explanation:

Economic Times Global Business Summit is being organised in New Delhi.

20. India has joined Indian Ocean Commission as the ______ Observer?

A. 3rd
B. 4th
C. 5th
D. 6th
Answer: Option C

Explanation:

On March 6, 2020, India joined the Indian Ocean Commission as the fifth observer. The other four observers in the grouping are Malta, China, EuropeanUnion and OIF (International Organization of La Francophonie).

Post a comment

0 Comments