07 March 2020 current affairs in english

Through this today's 06 March 2020 current affairs in english post, we will know about the current affairs questions related to the big events of the day which can be asked in the upcoming exams.
All of you must read this post 06 March 2020 current affairs in english "From beginning to last, because questions from this post can be asked in your upcoming exams.


1. Who has been named Sportsperson of the Year at the fourth Times of India Sports Awards 2019?

A. Bajrang Punia
B. PV Sindhu
C. Virat Kohli
D. Pankaj Advani

Answer: Option B

Explanation:

World champion shuttler PV Sindhu was on March 5 named Sportsperson of the Year at the fourth Times of India Sports Awards (TOISA) 2019 in New Delhi. Rio Olympic silver medalist Sindhu, who won the world championship gold at Basel, Switzerland, last year also bagged the Unbreakable Spirit of Sports award.

2. Who has been appointed as administrator for Yes Bank?

A. S Sundar
B. Anshula Kant
C. Shradha Sharma
D. Prashant Kumar

Answer: Option D

Explanation:

Former SBI's chief financial officer, Prashant Kumar has been appointed as the new administrator of Yes Bank after a moratorium has been imposed by the RBI on the bank and withdrawal limit to its customers has been capped at Rs 50,000. Kumar's appointment as Yes Bank's administrator has been made by RBI.

3. Perez de Cuellar, who recently died at 100, was the former Secretary General of which organization?

A. WHO
B. United Nations
C. NATO
D. UNESCO

Answer: Option B

Explanation:

Javier Perez de Cuellar, the two-term United Nations secretary-general who brokered a historic cease-fire between Iran and Iraq in 1988 and who in later life came out of retirement to help re-establish democracy in his Peruvian homeland, died on March 4. He was 100.

4. The 4th Edition of the Women Transforming India Awards are to be conferred by which minister?

A. Amit Shah
B. Narendra Modi
C. Ram Nath Kovind
D. Rajnath Singh

Answer: Option D

Explanation:

The 4th Edition of the Women Transforming India Awards (WTI) is to be awarded on 8 March 2020, the International Women's Day. The award ceremony is organized by NITI Aayog's Women Entrepreneurship Platform. The Women Transforming India Awards 2019 will be conferred by the Defence Minister Rajnath Singh.

5. Which state has announced to install statues of religious figures and freedom fighters all over the state?

A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Rajasthan

Answer: Option C

Explanation:

Punjab Chief Minister Amarinder Singh on March 5 approved the installation in the state of statues of Hindu deity Parshuram, iconic king Maharaja Agrasen, legendary Sikh warrior Baba Banda Singh Bahadur, freedom fighter Baba Sohan Singh Bhakna and Father of the Indian Constitution Dr. B R Ambedkar. The decision has been taken to promote the nation's and the state's rich historical legacy.

6. Who has been elected new Director General of Geneva-based WIPO?

A. Daren Tang
B. Vivian Balakrishnan
C. Sylvia Lim
D. S. Iswaran

Answer: Option A

Explanation:

Mr. Daren Tang, 47, on March 4 received the nomination to become the next director-general of the Geneva-based World Intellectual Property Organisation (Wipo), which shapes global rules for intellectual property and oversees patents.

7. Who is to step down as RBI Deputy Governor before the end of his extended one-year tenure?

A. Bimal Jalan
B. Mahesh Kumar Jain
C. Viral Acharya
D. N. S. Vishwanathan

Answer: Option D

Explanation:

The RBI's supervisory and regulatory powers came under criticism after IL&FS, one of the largest NBFCs went belly up in September 2018. RBI Deputy Governor N S Vishwanathan has decided to step down by March 31 due to ill health, three months before the end of his extended one-year tenure.

8. Who released a book titled "Chronicles of Change Champions"?

A. Smriti Irani
B. Nirmala Sitharaman
C. Nitin Gadkari
D. Yogi Adityanath

Answer: Option A

Explanation:

Union Minister of Women & Child Development Smriti Zubin Irani released a book, titled "Chronicles of Change Champions" at an event held in New Delhi on 5 March.The book is a compilation of 25 innovative initiatives taken at the State and District levels under the Prime Minister's flagship scheme of Beti Bachao Beti Padhao.

Post a comment

0 Comments